Alle onderwerpen

De band met je baby tijdens de zwangerschap

De band met je baby ontstaat meestal al tijdens de zwangerschap. Je krijgt dan gevoelens voor je kind in de buik. Vrouwen vinden vaak het moment dat ze voor het eerst hun kind in de buik voelen bewegen heel speciaal. Dit gebeurt meestal rond de twintigste zwangerschapsweek.

Band met je baby als je zwanger bent

Door een sterke band met je baby tijdens de zwangerschap krijg je meer zelfvertrouwen. Daardoor is de kans groter dat je kind zich na de geboorte veilig aan jou gaat hechten. Ook zijn gevoelens van ouders voor hun kind van invloed op de sociaal-emotionele en de verstandelijke ontwikkeling van het kind na de geboorte.

Band na de geboorte

Soms ontstaat de band met je kind pas na de geboorte, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als vader voel je voor de geboorte misschien nog niet zo`n band met je baby, zoals de moeder. Maar geen zorg, want na de geboorte halen vaders dit meestal snel in.

Na de geboorte leer je je baby steeds beter kennen. Dat gebeurt door alle manieren waarop je elke dag voor je baby zorgt. Tijdens de voeding en verzorging gaan jullie elkaar steeds beter aanvoelen. Dit kan je band met je baby versterken.

Hoe versterk je de band met je baby?

  • Fantaseer over je ongeboren baby, bijvoorbeeld over hoe hij eruit zal zien en wat je graag samen met je baby zal doen na de geboorte.
  • Neem zo af en toe rustig de tijd om de buik en de baby aan te raken.
  • Praat tegen de baby in de buik en zing een liedje voor hem.
  • Bereid je voor op de komst van je baby, bijvoorbeeld door met je partner te praten over hoe je de zorg voor deze baby gaat doen, door babykleertjes aan te schaffen of een babykamer in te richten.
  • Leef gezond: (gezond eten, niet roken, alcohol en drugs vermijden).

Hulp en advies

Soms ontstaat een band met je kind pas ná de geboorte. Dat hoeft geen probleem te zijn: dan bloeit de band met je kind wat later op. Wanneer je denkt dat je geen band voelt omdat je zorgen hebt of angstig bent tijdens de zwangerschap, dan is het goed hier wat mee te doen. Er zijn verschillende manieren om hier (ook tijdens de zwangerschap) iets aan de doen: praat erover met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.