Alle onderwerpen

Zorgintensieve gezinnen

Als ouder van een zorgintensief kind ben je een gewone opvoeder. Maar dan wel met een pittige uitdaging. Dit merk je in het gezinsleven, aan je gevoelens en aan je verwachtingen van de toekomst.

Het zoeken en vinden van een diagnose

Als je zorgen hebt over het gedrag of de ontwikkeling van je kind kan het nodig zijn om samen met een specialist op zoek te gaan naar een diagnose. Dit is vaak een langdurig proces. Het krijgen van een diagnose brengt verschillende emoties en gevoelens met zich mee.

Het gezinsleven verandert

Met de komst van een zorgintensief kind verandert er ook van alles bij jou thuis. Misschien weet je niet hoe je werk en gezin kunt combineren. Of maak je je zorgen over de invloed op broers en zussen (brussen). Het helpt als jij en je opvoedpartner(s) hetzelfde denken over de zorg en de opvoeding. Praat er over en zoek hulp en ondersteuning. Niet alleen bij elkaar maar ook bij de mensen om je heen en bij professionals.

Zorg en professionals

Elk kind heeft andere zorg nodig. Met de juiste verwijzing kun je verschillende soorten begeleiding en zorg krijgen. Om deze zorg te kunnen betalen bestaan er verschillende regelingen en tegemoetkomingen. Werk goed samen met alle professionals om je heen. Zo bereiken jullie het meest en krijgt jouw kind de beste zorg.

Vrije tijd en sport

Naast alle zorg en afspraken wil je natuurlijk vooral dat je kind geniet. Gelukkig bestaan er verschillende aangepaste uitstapjes en vakanties. Ook sporten en bewegen is heel fijn en belangrijk. Zo ontmoet je kind leeftijdsgenoten en ontwikkelt het zichzelf.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.