Alle onderwerpen

Wonen

Voor de meeste jongeren is het goed om zelfstandig te gaan wonen, zeker als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Zo leren ze hun eigen leven leiden en dat hoort bij volwassen zijn.

Op zichzelf wonen

Op een gegeven moment zijn jongeren zover dat ze op zichzelf willen gaan wonen. Ze gaan bijvoorbeeld studeren of een opleiding volgen in een andere woonplaats.

Als je kind op kamers gaat, valt er een heleboel te regelen. Je kunt ervoor kiezen om een woning voor je zoon of dochter te kopen, maar natuurlijk kan je kind ook een kamer huren. Heb je een kind met een beperking, dan zijn er verschillende woonmogelijkheden.

Tips tegen eenzaamheid

Soms voelen jongeren die net zelfstandig wonen zich eenzaam. Misschien wil je kind daar met jou over praten. Dat geeft steun bij het zoeken naar een oplossing.
  • Je zoon of dochter kan lid worden van een sportclub of studentenvereniging.
  • Misschien wil je kind in het weekend naar huis komen. Hij of zij is dan weer even in de oude omgeving, met jullie aandacht en de vrienden van thuis.
  • Een bijbaantje kan ook helpen, vooral als het een baan is waarbij je samenwerkt met anderen of andere mensen ontmoet, zoals in de horeca of in de zorg. Door het contact met mensen voel je je minder eenzaam.

Thuis blijven wonen

Gemiddeld blijven jongeren steeds langer thuis wonen, bijvoorbeeld omdat ze het niet kunnen betalen om zelfstandig te wonen of omdat ze geen eigen woning kunnen vinden, of simpelweg omdat het gemakkelijk is.

Natuurlijk mag je wel wat van je thuiswonende kind verwachten!

  • Laat je zoon of dochter steeds meer zelf doen in huis en ook voor het huishouden zorgen.
  • Laat je kind meebetalen aan de boodschappen.
  • Spreek regels af met elkaar.
  • Spreek met je kind af wanneer hij of zij zelf een kamer of huis gaat zoeken.
  • Geef je kind huishoudgeld.

 

 

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.