CJG voor ouders

Het Centrum voor jeugd en Gezin (CJG) is een plek waar ouders/ verzorgers, kinderen, jongeren tot 23 jaar en professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Vragen? Hier kun je een vraag stellen via e-mail en in contact komen met een professional als u hulp nodig heeft. Bij de beantwoording van de vragen werkt het CJG nauw samen met deskundigen.

 

Wat is het CJG?

Het Centrum voor Jeugd en gezin is een plek waar je met vragen over opvoeden en opgroeien terecht kunt. Over je kind, over jezelf of over je ouders. Wij vinden geen enkele vraag raar, hoe klein, onschuldig of ingewikkeld ook. Je kunt je vragen stellen via de website, de telefoon of via onze e-mail. Je krijgt altijd een antwoord. Handig, want iedereen kan wel wat tips gebruiken over opvoeden en opgroeien.

 

Toegang tot Jeugdhulp

Sinds 1 januari 2015 kunt je ook bij het CJG terecht als er professionele jeugdhulp hulp nodig is voor een jeugdige. Een medewerker van het CJG kijkt samen met jou welke hulp er bij jouw situatie past. Je kunt voor een gesprek terecht op het gemeentehuis, maar het kan dit kan eventueel ook bij jou thuis. Ook jongeren vanaf 16 jaar kunnen zelf bij het CJG hulp aanvragen. Professionele hulp, de zogenaamde 2e lijns zorg, zoals psychische hulp, thuisbegeleiding, dyslexie onderzoek of dagbehandeling kun je ook aanvragen bij het CJG.

 

Wat kan het CJG voor jou/u betekenen?

Omdat het normaal is om vragen over opvoeden en opgroeien te hebben. Opvoeden en opgroeien gaat niet altijd vanzelf. Bij het CJG staat er een medewerker voor je klaar. Die denkt mee, geeft praktische tips en kijkt welke oplossing bij jou past of weet waar je met je vraag terecht kunt.

 

Hoe gaan we te werk?

Vragen om hulp of advies kan soms een grote stap zijn. Het is dan prettig om van tevoren al te weten wat je kunt verwachten. Hieronder kun je lezen hoe we bij het CJG te werk gaan.

 

Het eerste contact

Heb je een vraag over je thuissituatie, je gezondheid, over opvoeden of opgroeien? Dan kun je heel eenvoudig contact met ons opnemen via ons contactformulier. Zodra je het formulier hebt ingevuld, komt jouw vraag direct bij ons binnen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om je vraag te bespreken. Heb je een dringende hulpvraag? Dan kun je ook zelf telefonisch contact met ons opnemen. Het CJG is iedere werkdag bereikbaar tussen 08.30 en 12.00 uur.

 

Telefonisch gesprek

Je kunt zelf contact opnemen met het CJG. Tijdens dit telefoongesprek bespreekt de professional de vraag en brengt eventuele zorgen in kaart. Soms kunnen wij jou zelf informatie en advies geven waarmee je verder kunt. Als er meer nodig is, kijken we wie er langs kan komen en neemt de desbetreffende professional contact met je op om een afspraak te plannen.

 

Uitgebreid screeningsgesprek

Het is mogelijk dat naar aanleiding van het eerste telefoongesprek er een gesprek thuis dient plaats te vinden. Tijdens dit gesprek gaan we nog wat dieper in op jouw situatie. Ook bespreken we samen wat de beste vervolgstappen zijn en of er specialistische hulp ingeschakeld moet worden.

 

Vervolgtraject

Het CJG is zelf geen zorgverlener, maar werkt nauw samen met een groot aantal partners. Hierdoor kunnen we de juiste hulp inschakelen die in een bepaalde situatie gewenst is. Samen zorgen we ervoor dat je zo goed mogelijk geholpen wordt, op een manier die bij jouw situatie past.

 

Familiegroepsplan

Voor alle gezinnen geldt dat er tijden zijn dat het goed gaat en dat het minder goed gaat. In situaties dat het wat minder gaat, is het niet altijd duidelijk hoe je dit kunt veranderen. Toch heeft het altijd zin daarover na te denken. Wanneer je er alleen niet meer uitkomt, zullen de mensen om je heen - die het belangrijk vinden dat het goed gaat met jou en je kinderen- graag willen meedenken. De eerste stap, eerlijk zeggen wat er aan de hand is, kan moeilijk zijn. Toch is het de moeite waard! Jij en de mensen om je heen kennen jouw situatie het best en met elkaar komen er vaak snel goede ideeën boven.

Vanaf 2015 is het zo dat je bij problemen in de opvoeding het recht hebt om een eigen plan te maken:  familiegroepsplan. Je kunt samen met de mensen die jou goed kennen werken aan oplossingen die het beste bij je passen. Als daarbij ook hulpverlening nodig is, neemt de hulpverlener vervolgens je plan als uitgangspunt voor verdere hulpverlening. Meer informatie vind je op de website van het Familiegroepsplan.

 

Samenwerking met professionele partners

Vanuit het CJG werken we samen met verschillende professionele partners en organisaties op het gebied van zorg en welzijn. Dit zijn onder andere de jeugdarts en -verpleegkundige, maatschappelijk werkers, psychologen, gezinsmanagers, jeugdhulpverleners en politie. Door deze samenwerking kunnen we de juiste hulp inschakelen die in een bepaalde situatie gewenst is en kunnen we snel tot actie overgaan wanneer een situatie om acute hulp vraagt. Onze partners verlenen de daadwerkelijke zorg en ondersteuning. Vele organisaties zijn aangesloten bij ons netwerk van samenwerkingspartners. Dit zijn organisaties op het gebied van zorg en welzijn en hulpverlening. Wij kunnen hun hulp inschakelen wanneer dat nodig en gewenst is.

 

Ontmoet ons team

Vanuit het gemeentehuis in Heinkenszand staan wij voor je klaar! Je kunt ons bellen 0113-238315 of mailen naar cjg@borsele.nl 

 

Onze professionals

Het CJG-team bestaat uit zeventien professionals. (jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers, opvoedcoaches en een jeugd- en jongerenwerker) Wij vinden dat elk kind kansen moet krijgen om zich te ontwikkelen en veilig op te groeien. Daar zetten we ons dagelijks voor in. Wij geloven dat voorkomen beter is dan genezen. Voor ons is geen hulpvraag te groot of te klein. Jij bent welkom met je vraag en we werken samen aan een passende oplossing. We zijn betrokken en professioneel, we zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. Daar kun je op rekenen.

 

Eén aanspreekpunt

Ons kantoor is de centrale plek van waaruit alles gecoördineerd wordt. Eén contactpunt met één telefoonnummer en één e-mailadres waar je terecht kunt met al je vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. Van kinderwens en zwangerschap, tot aan puberteit en volwassenheid. Onze deur staat voor je open.

 

Waarom zou ik naar het CJG gaan?

Omdat het normaal is om vragen over opvoeden en opgroeien te hebben. Opvoeden en opgroeien gaat niet altijd vanzelf. Bij het CJG staat er steeds een medewerker voor je klaar. Die denkt mee, geeft praktische tips en kijkt welke oplossing bij jou past of weet waar je met je vraag terecht kunt.

 

Vertrouwenspersoon

Heeft u vragen en/of klachten over de Jeugdzorg? Dan kunt u terecht bij een onafhankelijk vertrouwenspersoon voor advies en ondersteuning. Meer informatie Vindt u op: www.akj.nl/contact.nl of via telefoonnummer 088-5551000